Dyniowa latte dla zabieganych jest korzenna, słodka i idealna na jesienne wieczory. Bez gotowania syropu i bez długiego czekania - gotowa w trzy minuty.
Najważniejszy jest jeden składnik - puree z dyni. Bez niego dyniowa latte się nie uda.Ale jest jeden warunek! Mając gotowe puree reszta to tylko chwila.
Dlatego ja mrożę dynię i mam pod ręką zgrabne paczuszki, które wyciągam do placków, ciasta i właśnie do kawy.
Lubicie kawy smakowe? Czy taka kawa u Was nie przejdzie?
Składniki (na 1 kubek kawy):
- 2 łyżki puree z dyni
- filiżanka espresso
- 1 łyżeczka cukru/słodzika
- po szczypcie cynamonu, mielonego imbiru, mielonych goździków i gałki muszkatołowej
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- 300 ml ciepłego mleka (lub napoju roślinnego - owsiane świetnie się pieni)
Przygotowanie:
Mleko podgrzej, spień jeśli masz możliwość. Przygotuj espresso.
Do kubka włóż puree z dyni, cukier, przyprawy, wanilię i zalej kawą. Wymieszaj dokładnie, możesz użyć spieniacza. Na koniec wlej mleko.
Jeśli chcesz mieć wersję ekstra, możesz na wierzch dodać bitą śmietanę.
Podawaj od razu.
uwielbiam tę kawę!
OdpowiedzUsuńJesienią taka kawa smakuje mi najbardziej :)
OdpowiedzUsuń